Сабақтың тақырыбы: Шай, кофе ішу. 7 сынып _________
Сабақтың мақсаты:
Білімділік: лексикалық тақырыппен таныстыру, әңгімелеу, тақырып бойынша оқушылардың лексикалық сөз қорын толықтыру, сөйлемдегі сөздердің орын тәртібін дұрыс қойып қолдануға үйрету, оқулық материалдарынан тыс кең көлемде түсінік беру. Дамытушылық: оқушылардың ой — өрісін, ойлау қабілетін дамыту, сөйлеу мәдениетін қалыптастыру, ізденіс жұмысын жасауға үйрету, қазақ тіліне қызығушылығын, белсенділігін арттыру.
Тәрбиелік: Шай ішу адам денсаулығына пайдасын білуге, жұрт алдында сөйлей білуге тәрбиелеу.
Сабақтың әдісі: әңгімелеу, мәнерлеп оқу, сұрақ — жауап, шығармашылық ізденіс.
Пайдаланылған құралдар: карточкалармен жұмыс /деңгейлік тапсырмалар /
1 Ұйымдастыру кезеңі
1. Сәлемдесу 2. Кезекшінің мәліметі
Сұрақтар – жауап 1. Жыл мезгілдерін атаңдар.2. Күз айларын айт.? 3. Күзде табиғатта қандай өзгерістер болады?
2 Үй жұмысын тексеру _____________________________________________
3. Жаңа сабақ.
Балалар, біз бүгін ас туралы тақырыпты жалғастырып, шай және кофе туралы әңгіме жүргіземіз. Шай бізге қайдан пайда болғанын білеміз. Шайды дұрыс шығару ережелермен танысамыз.
1. Жаңа сөздер: сусын – напиток, қою – густой, шығарылу – заваривать, кірден тазартатын заттар – чистящее средство, қайнату – кипятить, құрғақ – сухой, сіңіру – впитывать.
2. Мәтінмен жұмыс
Шай.
Шайдың Отаны — Қытай. Ол Еуропаға кофемен бір ғасырда әкелінген. Шай көп елдерде аса сүйікті сусынға айналады. Қою шығарылған шай ағзаға кофе сияқты әсер етеді.
Шаймен бірге қант, конфеттер, лимон, кілегей беріледі. Олардан кейін бутербродтар, кекс, печенье, жемістер береді.
Қонаққа шай беру үшін арнаулы ыдыс керек. Шай құюға бәрінен де фарфор, қышпен бірге күміс ыдыс та жарайды. Ыдысты сода салып, тек қана ыстық таза сумен жуады, химиялық кірден тазартатын заттардың ешқайсысы қолданылмайды. Шай қайнату үшін шәйнекті алдын ала ыстық сумен шайып алу керек. Құрғақ шайға қатты қайнаған ыстық су құяды да, дастарқанға әкелерден бұрын 5 минуттай шығарып қояды. Шайды жабылатын ыдыста сақтау керек, өйткені ло иісті оңай сіңіріп, дәмінен айырылады.
Кофе
Кофе — тропиктік кофе ағашының тұқымы (кофе бұршағы немесе дәні), сондай-ақ олардан дайындалатын өзіндік дәмі бар жағымды хош иісті сусын. Кофе дәнінде: клетчатка, азотты заттар, кофеин, қант, май, минералды тұздар бар. Құрамында кофеин мөлшерінің көптігіне байланысты табиғи кофеден жасалған сусындар орталық нерв жүйесін қоздырады және сергітеді. 1 шай қасық ұнтақ кофеде 0,07-0,1 г кофеин бар. Дені сау және қан қысымы төмен адамдардың еңбек қабілеттілігін арттыруға, жүрек қызметін күшейтуге осы мөлшер жеткілікті. Кофе сондай-ақ, ішкі секреция бездерін де қоздырады. Нерв жүйесі өте сезімтал, жүрегі ауыратын, қан қысымы жоғары, нашар ұйықтайтын адамдарға тым қою кофе ішуге болмайды
3 Деңгейлік тапсырмалар: Кофе 2деңгей Диалогты жалғастырып жаз — Кофенің шығу туралы нелер бар? — Кофенің шығуы туралы көптеген аңыздар бар.
— 17 ғасырдың басында кофені Батысқа кім әкелді?
— 17 ғасырдың басында Венеция көпестері Батысқа көп мөлшерде көфе әкелді….. 3 деңгей Сұрақтарға жауап бер
1. Кофе туралы не білесіңдер? 2. Кофемен не беруге болады? 3 Кофе ішу деген де көздерінің алдында не елестейді? 4 Адамның денесіне қандау өзгеріс еңгізеді? 1 деңгей Қосымша материалдарды пайдаланып, мәлеметтерді дайында
4. Сурет бойынша әңгіме құру _____________________________
5. Оқулық арқылы __________________________________________
2. Cөйлемдерді дұрыс құрастырып, бастауыш пен баяндауыштын астын сызыңдар.
Сөйлемдер: Шаймен бірге қант, конфеттер, лимон, кілегей беріледі.Қонаққа шай беру үшін арнаулы ыдыс керек. Шай құюға бәрінен де фарфор, қышпен бірге күміс ыдыс та жарайды.
7. Қорытынды. Шайды дұрыс шығару ережелер:1. Шай қайнататын арнайы ыдыс болуы керек.2. Шәйнекті алдын ала ыстық сумен шаю керек.3. Дастарқанға әкелерден бұрын 5 минуттай шығарып қояды.4. Шайды жабылатын ыдыста сақтау керек.
8. Үй жұмысы. Сөздерді жаттау 89 бет , 88-89 кофе 91бет шай мазмұнын айту
Деңгейлік тапсырмалар:
Жаңа сөздер
сусын – напиток қою – густой шығарылу – заваривать
кірден тазартатын заттар – чистящее средство қайнату – кипятить құрғақ -сухой
сіңіру – впитывать
Кофе
Кофе — тропиктік кофе ағашының тұқымы (кофе бұршағы немесе дәні), сондай-ақ олардан дайындалатын өзіндік дәмі бар жағымды хош иісті сусын. Кофе дәнінде: клетчатка, азотты заттар, кофеин, қант, май, минералды тұздар бар. Құрамында кофеин мөлшерінің көптігіне байланысты табиғи кофеден жасалған сусындар орталық нерв жүйесін қоздырады және сергітеді. 1 шай қасық ұнтақ кофеде 0,07-0,1 г кофеин бар. Дені сау және қан қысымы төмен адамдардың еңбек қабілеттілігін арттыруға, жүрек қызметін күшейтуге осы мөлшер жеткілікті. Кофе сондай-ақ, ішкі секреция бездерін де қоздырады. Нерв жүйесі өте сезімтал, жүрегі ауыратын, қан қысымы жоғары, нашар ұйықтайтын адамдарға тым қою кофе ішуге болмайды
2 деңгей
Диалогты жалғастырып жаз
— Кофенің шығу туралы нелер бар?
— Кофенің шығуы туралы көптеген аңыздар бар.
— 17 ғасырдың басында кофені Батысқа кім әкелді?
— 17 ғасырдың басында Венеция көпестері Батысқа көп мөлшерде көфе әкелді.
— ………
3 деңгей
Сұрақтарға жауап бер
1. Кофе туралы не білесіңдер? 2. Кофемен не беруге болады? 3 Кофе ішу деген де көздерінің алдында не елестейді? 4 Адамның денесіне қандау өзгеріс еңгізеді?
1 деңгей
Қосымша материалдарды пайдаланып, мәлеметтерді дайында
Шай.
Шайдың Отаны — Қытай. Ол Еуропаға кофемен бір ғасырда әкелінген. Шай көп елдерде аса сүйікті сусынға айналады. Қою шығарылған шай ағзаға кофе сияқты әсер етеді.
Шаймен бірге қант, конфеттер, лимон, кілегей беріледі. Олардан кейін бутербродтар, кекс, печенье,жемістер береді.
Қонаққа шай беру үшін арнаулы ыдыс керек. Шай құюға бәрінен де фарфор, қышпен бірге күміс ыдыс та жарайды. Ыдысты сода салып, тек қана ыстық таза сумен жуады, химиялық кірден тазартатын заттардың ешқайсысы қолданылмайды. Шай қайнату үшін шәйнекті алдын ала ыстық сумен шайып алу керек. Құрғақ шайға қатты қайнаған ыстық су құяды да, дастарқанға әкелерден бұрын 5 минуттай шығарып қояды. Шайды жабылатын ыдыста сақтау керек, өйткені ло иісті оңай сіңіріп, дәмінен айырылады.
Жаңа сөздер
сусын – напиток қою – густой шығарылу – заваривать
кірден тазартатын заттар – чистящее средство қайнату – кипятить құрғақ – сухой сіңіру – впитывать
2 деңгей
Шайды дұрыс шығару ережелерді рет- ретімен жаз
4. Шай қайнататын арнайы ыдыс болуы керек.
1. Шәйнекті алдын ала ыстық сумен шаю керек.
4. Дастарқанға әкелерден бұрын 5 минуттай шығарып қояды.
2. Шайды жабылатын ыдыста сақтау керек.
3 деңгей
1. Шайдың Отаны қай ел? 2. Шай нешінші ғасырдан бастап белгілі болған? 3. Шайды немен беруге болады?4 Шай ішу деген де көздерінің алдында не елестейді?
1 деңгей
Қосымша материалдарды пайдаланып, мәлеметтерді дайындаңдар.